Zrobiło się ciepło, dni są coraz dłuższe – to idealny moment, by spędzać czas na świeżym powietrzu. Piknik to świetny sposób na rodzinny relaks, a przy tym doskonała okazja, by zjeść coś pysznego poza domem. Do jego organizacji nie trzeba wiele – wystarczy koc, dobry humor i kilka sprawdzonych przekąsek.
Oto propozycje prostych, zdrowych dań, które idealnie sprawdzą się podczas pikniku z dziećmi:
1. Kasza jaglana z bakaliami
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 6–7 suszonych śliwek
- garść żurawiny
- kilka suszonych moreli
- orzechy (np. włoskie)
- 2 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie:
- Ugotować kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W trakcie gotowania dodać pokrojone śliwki i żurawinę.
- Do gorącej kaszy dodać pokrojone morele, posiekane orzechy oraz syrop klonowy.
- Dokładnie wymieszać. Danie można podać na ciepło (np. w termosie) lub na zimno.
2. Tymiankowe roladki naleśnikowe z serkiem i warzywami
Składniki na naleśniki:
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki
- 3–4 łyżki wody (najlepiej gazowanej)
- posiekany świeży tymianek (lub inne zioła)
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
Farsz:
- serek śmietankowy do smarowania
- papryka
- liście sałaty (np. rzymskiej)
Przygotowanie:
- Składniki na naleśniki wymieszać w misce. W razie potrzeby dodać więcej mąki, by uzyskać odpowiednią konsystencję.
- Dodać olej i dokładnie wymieszać.
- Usmażyć cienkie naleśniki na suchej patelni.
- Po ostudzeniu posmarować je serkiem, ułożyć liście sałaty i pokrojoną w słupki paprykę.
- Zwinąć w rulon i pokroić w plasterki.
- Można podać z dipem z jogurtu naturalnego, startego ogórka i odrobiny soku z cytryny.
3. Sałatka z grillowaną cukinią i sosem miodowo-musztardowym
Składniki:
- sałata (np. rzymska)
- pomidorki koktajlowe
- mini mozzarella
- mała cukinia
- przyprawy: sól, pieprz, zioła (np. tymianek)
- odrobina oleju
Dressing:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Cukinię pokroić w plastry i wymieszać z olejem i przyprawami.
- Grillować na patelni (lub smażyć bez tłuszczu na zwykłej).
- Sałatę i pomidory pokroić, wymieszać z cukinią i mozzarellą.
- Składniki dressingu dokładnie wymieszać. Sos można zapakować oddzielnie i polać nim sałatkę tuż przed podaniem.
4. Ciasteczka owsiano-jabłkowe z żurawiną
Składniki (ok. 12 szt.):
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju kokosowego (lub masła)
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
- garść żurawiny
Przygotowanie:
- Wymieszać suche składniki w jednej misce.
- Rozpuścić olej kokosowy i dodać do ubitego jajka wraz ze startym jabłkiem.
- Połączyć składniki mokre z suchymi i dokładnie wymieszać.
- Masę wykładać łyżką na blachę z papierem do pieczenia.
- Piec w 180°C przez około 20 minut.
5. Dodatkowe przekąski piknikowe:
- świeże owoce (borówki, truskawki)
- mieszanka bakalii (żurawina, morele, orzechy)
Do przechowywania posiłków świetnie sprawdzą się szczelne lunchboxy oraz termosy na jedzenie i napoje. Małe pojemniki można też wykorzystać na sosy, owoce czy bakalie. Wszystkie dania można przygotować wcześniej, spakować i zabrać ze sobą – niezależnie od tego, czy piknik odbywa się w parku, na działce, czy po prostu w ogrodzie.
Smacznego i udanego piknikowania!
3 Komentarze