Zdrowe gotowanie dla dzieci – startujemy z kulinarną akcją!
Zdrowe odżywianie dzieci to temat, który cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród rodziców. Odpowiednio skomponowana dieta wpływa na rozwój, odporność i nawyki żywieniowe najmłodszych – dlatego warto przywiązywać do niej dużą wagę już od początku rozszerzania diety.
Placki z kaszy jaglanej z dynią i serem
Składniki:
- 1/4 małej dyni
- 6 łyżek kaszy jaglanej
- 2 łyżki mleka
- 100 g białego sera
- 1 jajko
- 3–4 łyżki mąki
- szczypta białego pieprzu
- szczypta imbiru w proszku lub odrobina świeżo startego korzenia imbiru
- oliwa extra virgin
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Dynię pokroić na kawałki o wymiarach około 2×2 cm, skropić oliwą i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 35–40 minut w temperaturze 200°C.
- Kaszę jaglaną ugotować – np. w koszyczku do gotowania ryżu/makaronu w urządzeniu Babycook Beaba.
- Ugotowaną kaszę połączyć z mlekiem i dokładnie zblendować na gładką masę.
- Do zmiksowanej kaszy dodać upieczoną, obraną dynię i ponownie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Przełożyć masę do miski, dodać jajko, mąkę, rozkruszony ser, przyprawy i wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt rzadka – dodać dodatkową łyżkę mąki.
- Na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej olejem, smażyć placuszki na złoty kolor z obu stron.
2 Komentarze